کنکور هم یک کار دقیق است و برای انجام هر کار دقیقی باید برنامه ریزی شفاف مثل همچون آب داشته باشیم .
اما برنامه ریزی کنکور چیزی هست که خیلی شفاف نمیشود در اکثر موارد حتی تا ۱۰ درصد هم قابل اجرا نمیشود .
بهترین برنامه ریزیهای کنکور آن جوابی که باید بدهند را نمیدهند و بالعکس بر استرس کنکور و فشار شما اضافه میکنند و اسم این بهترین برنامه ریزی کنکور نیست بلکه بدترین برنامه ریزی کنکور است .
احتمالاً انواع برنامه ریزی کنکور را که در جدول زیر آمده است هم به خوبی میشناسید :
۱ | برنامه ریزی زمانی |
۲ | برنامه ریزی حجمی |
۳ | برنامه ریزی حجمی-زمانی |
۴ | برنامه ریزی تست محور |
۵ | برنامه ریزی بر اساس آزمون آزمایشی |
۶ | برنامه ریزی بر اساس برنامه مدرسه |
من طی این سالهایی که کار مشاوره کنکور انجام میدهم هرگز هیچ وقت ندیدم که هیچ کنکوری بتواند از یکی از این سیستمهای برنامه ریزی کنکور که در جدول بالا آوردم به خوبی استفاده کند و نتیجه بگیرد .
دلیلیش هم واضح است ، چون این مدل برنامه ریزیهای کنکور ابعاد شخصیتی و شخصی دانش آموز را اصلاً در نظر نمیگیرند و دانش آموز کنکوری را مثل یک روبات کامپیوتری بی احساس در نظر میگیرند و اصلاً به اجرایی بودن برنامه توجهی ندارند و این برنامه ریزی های ناکارآمد معمولاً جواب نمیدهند .
یک کنکوری علاوه بر اینکه باید فکری همسو با هدفش داشته باشد ، باید احساساتی همسو با هدفش نیز داشته باشد که در مدل های برنامه ریزی کنکور که در بالا گفتیم اصلاً به عنصر احساسات توجهی نمیشود .
خب چه باید کرد ؟
اگر هیچ کدام از این روش ها جواب درستی نمیدهند پس چگونه اصول برنامه ریزی کنکور را باید یاد گرفت ؟
در ادامه میخوانید
بهترین برنامه ریزی برای کنکور چگونه است ؟
خوشبختانه فقط ایران نیست که آزمون ورود به دانشگاه دارد و خیلی کشورهای توسعه یافته دیگری هم هستند که آزمونهایی مشابه کنکور ما دارند و با توجه به الویت بالایی که به آموزش و پرورششان میدهند تحقیقات اصولی و خوبی در زمینه برنامه ریزی درسی در جهان علم وجود دارد و نیازی به آزمون و خطای زیادی نیست .
بهترین و موفقترین روشِ موجود ، روشی است که بارها تکرار شده و بارها تجربه شده است و نتایج یکسانی داده است و این همان علم است
بهترین برنامه ریزی برای کنکور یک برنامه ریزی بر اساس اصول علمی است که مراکز معتبر آموزشی جهان از آنها استفاده میکنند که متاسفانه در فضای کنکور ایران ما مشاوران کنکور خیلی دست به مطالعه تحقیقات روز جهان نمیبریم و با همان روشهای برنامه ریزی کنکور بسیار ناکارآمد سعی میکنیم که ادامه دهیم .
حال برویم و ببینیم که این روش اصولی و علمی چه میگوید :
ابتدا صفت برنامه ریز بودن را ایجاد کنیم
انسان ذاتاً تنبله و تمایل به تنبلی دارد و از هر چیز سازمان یافته و برنامه ریزی شده ای گریزان است .
حال با این شناخت عمیقی که از ذات تنبل انسان داریم باید به مغزمان نظم و را آموزش دهیم .
مایه تاسف است که آموزش نظم و مدیریت و برنامه ریزی هیچ جایگاهی در نظام آموزش پرورش ما ندارد .
حالا که در مدرسه این نظم را یاد نگرفتیم ، هیچ ایرادی ندارد ما میتوانیم این نظم در در همین سال کنکور در درون خود ایجاد کنیم ولی قبل از آن باید ظرفیت خود را خوب بشناسیم .
ما نمیتوانیم نظم را ایجاد کنیم چون نمیدانیم نظم را برای چه و به چه اندازه باید ایجاد کنیم .
اینجاست که وارد مرحله ظرفیت شناسی میشویم .
ظرفیتهای خود را بشناسیم
آیا من در ابتدای برنامه ریزی کنکورم توان مطالعه روزی ۴ ساعت درس را دارم ؟
آیا من با توجه به این که مدرسه میروم و توان مطالعه روزی ۳ ساعت مطالعه مفید را دارم ؟
سوالاتی مشابه سوالات بالا دقیقاً نشان دهنده این هستند که شما ظرفیت خود را نمیشناسید و نمیدانید که در ابتدای راه کجا هستید .
برای این بحث من مفصلاً در مجموعه آموزش برنامه ریزی کنکور طی چند ساعت چند تکنیک مفصل را بیان کردهام ، اما اینجا قصد دارم مختصری از آن را توضیح دهم .
شما باید یک درس ساده که به آن علاقه دارید را پیدا کنید و چند روزی ببینید که به طور مفید چقدر روی آن درس بدون اینکه حوصله تان سر برود وقت میگذارید .
مثلاً میبینید که به خوبی از پس ۳ ساعت مطالعه بر میآیید و این آغاز یک خودشناسی عمیق از ظرفیت اولیه خودتان است .
بعد با اصولی میسنجید که چقدر این ۳ ساعت عمق داشته و چقدر عمیق یاد گرفته اید .
اینجا نقطه صفر ظرفیت شماست و حالا باید با استفاده از مواردی که جلوتر ذکر میکنم این ظرفیت ۳ ساعته را تا ۱۰ ساعت مطالعه مفید افزایش دهید .
در اینجا کلی توضیحات وجود دارد که به شکل حساسیت زدایی تدریجی باید ظرفیت خود را افزایش دهید که در مرحله آخر در موردش صحبت خواهم کرد .
در مرحله بعدی کلی عوامل حواس پرت کن وجود دارد که باید تک به تک شناسایی شوند و حذف شوند و این خودش تا دو برابر ظرفیت شما را افزایش خواهد داد .
عوامل حواس پرت کن را شناسایی کنیم
در مورد برطرف کردن و حذف عوامل حواس پرت کن من چند ساعت توضیح دادهام اما اینجا میخواهم به متهم ردیف اول عوامل حواس پرت کنی بپردازم .
گوشی موبایل شما حتی اگر سایلنت باشد نیمی از حواس شما را مصرف میکند
قرار نیست بگوییم گوشی موبایل چیز بدی است ، اما واقعیت های علمی نشان میدهند زمانی که شما میخواهید کار عمیقی انجام دهید ، گوشی موبایل شما بزرگترین دشمن تمرکز شماست و باید آن را خاموش کنید .
توجه شما یک چیز کمیاب است و این چیز کمیاب را نباید راحت خرج کنید و هر چقدر در مصرف توجه خود صرفه جویی کنید قدرت استفاده از ظرفیت های شما بالا خواهد رفت .
اما حالا که ظرفیت خود را شناختیم اصلاً باید این تمرکز و ظرفیت را برای چه منابعی صرف کنیم ؟
در گام بعدی برنامه ریزی کنکور به موضوع منبع یابی میپردازم که فاز بسیار حساسی است .
منابع مورد نیاز را دقیق بشناسیم
شما برای برنامه ریزی کنکور به دو نوع منبع احتیاج دارید :
منبع آموزش
منبع تست
برای انتخاب این منابع به خودشناسی عمیقی نیز احتیاج دارید که بدانید به چه مدل کتاب تست و چه مدل آموزشی میتوانید همسو شوید .
برای انتخاب منبع آموزشی شما در حال حاضر گزینه های زیر را در اختیار دارید :
۱ | کلاسهای کنکور حضوری |
۲ | کلاسهای کنکور آنلاین |
۳ | ویدیوهای آموزشی |
۴ | کلاسهای مدرسه |
۵ | جزوه معلم کنکور |
۶ | کتاب های کمک درسی کنکور |
راستش را بخواهید همه اینها بنابر خودشناسی که از خودتون پیدا میکنید بسته به اینکه سطح کلاس ، کتاب یا جزوه ای که با آن کار میکنید در چه حدی است خوب هستند و میتوانید از آنها استفاده کنید .
اما توجه کنید که آموزش تشریحی و غیر کنکوری در برنامه آموزشی شما نباشد و از هرگونه کتاب و کلاس تشریحی دوری کنید .
دوری کردن از کتاب و کلاس تشریحی به معنی یادگیری سطحی نیست و بالعکس به معنی یادگیری عمیق است
در مورد انتخاب منبع تستی هم باید براساس منبع آموزشی که انتخاب کردید منبع تستی را انتخاب کنید .
راستش را بخواهید در حال حاضر اکثر کتابها اگر اصولی که در مجموعه تندخوانی توضیح دادیم را رعایت کنید کتب خوبی برای تست زدن میتوانند باشند که در این مورد من چند ساعت در مجموعه آموزش برنامه ریزی کنکور صحبت کردم .
انتخاب منابع را خیلی اصولی و جدی انجام دهید چون اگر آجر اول را کج بگذارید تا ثریا کج میرود
در این مرحله شما با تکیه بر یک سری اصول میزان ساعاتی که برای مطالعه و خلاصه نویسی کامل تمام دروس خود احتیاج دارید را محاسبه میکنید و یک چشم انداز دقیق و محاسبه شده بر اساس شخصیت خودتان به شکل کاملاً قابل پیش بینی پیش رو دارید .
اما هر کاری کنیم به هرحال اجرا کردن برنامه ریزی کنکور خودش به خودی خود داستانی است که سخت است و در دو گام بعدی به آن میپردازم .
برای استراحت ، ورزش و تفریح برنامه داشته باشیم
استراحت کردن بخشی از برنامه درسی کنکور است و بخش مهمی از برنامه درسی کنکور است .
متاسفانه عادت شده است که استراحت کردن را موضوعی خارج برنامه در نظر میگیریم که بسیار تفکر غلطی است .
استراحت است که تضمین میکند یک برنامه ریزی کنکور اجرایی شود
چندین ساعت در این مورد صحبت کردم و یک موضوع این این است که واقعاً بعضی ها استراحت کردن را بلد نیستند و باید یاد بگیرند .
همچنین تفریح و ورزش تضمین کننده سلامت بدن و روان ما هستند و آن دسته از کنکوری هایی که در برنامه ریزی کنکور خود هیچ جایگاهی برای تفریح و ورزش در نظر نمیگیرند متاسفانه در میانه راه به شدت خسته میشوند و در نهایت بیخیال میشوند .
نباید فراموش کرد که کنکور مانند ماراتن یک رقابت بلند مدت است و وارد کردن فشار بیش از حد در ابتدای راه بدون در نظر گرفتن ادامه ی مسیر و نداشتن برنامه ای برای آن راهی جز خستگی و کنار رفتن از مسیر به همراه ندارد .
من توضیحات کامل تر روش ها و تکنیک های ایجاد تسلط و تعادل میان برنامه درسی و ورزش و تفریح را مفصل و دقیق و با انگاره های علمی در مجموعه آموزشی برنامه ریزی کنکور توضیح داده ام .
وقتی که بدنت با تو قهر است تو هیچ توقعی نمیتوانی از آن داشته باشی
حالا اگر همهی اصول را رعایت کردیم اما کارها درست پیش نرفت و آن طور که دلمان میخواست نشد چی ؟
دقیقاً گام طلایی آن روش علمی که صحبتش را میکنم در همینجاست .
شکست خوردن را بخشی از کار بدانیم
از بس از کودکی به ما گفتند نباید شکست بخوری و شکست خوردن بد است ، ما باورمان شده است که نباید شکست بخوریم و واقعاً فکر میکنیم که شکست خوردن بد است .
شاید این جمله همین الان هم برای شما تعجب آور باشد ، اما واقعیت این است :
شکست بزرگترین دانشگاه زندگی ماست
در پروسه برنامه ریزی کنکور ما بارها و بارها برنامه ریزی درسی را انجام میدهیم اما نتیجه نمیگیریم و مثلاً به ۶۰ درصد آن چیزی که تعیین کردهایم میرسیم .
اینجا معمولاً کنکوری ها بیخیال میشوند و با حالی بد از همه چیز ناامید میشوند ، اما واقعیت این است .
یادگیری شکست خوردن مهم ترین بخش یادگیری برنامه ریزی کنکور است
بله باید شکست خوردن و به برنامه نرسیدن و عبرت گرفتن از شکست را یاد بگیرید و عمیقاً درک کنید که در مسیر یادگیری برنامه ریزی هستید و قرار است که شخصیت برنامه ریز را درون خود شکل دهید و باید آن قدر شکست بخورید که بالاخره یاد بگیرید که چگونه یک برنامه روزانه ، هفتگی و ماهانه را دقیق و کاملاً قابل پیش بینی با توجه به ظرفیت های درونی خودتان تنظیم کنید .
خبر خوب این است که شکست هایی که در برنامه ریزی قرار است بخورید هیچ آسیب ندارند و شما با حدود ۱۵ الی ۲۵ بار شکست در برنامه ریزی به خوبی این مهارت مهم را یاد خواهید گرفت .
مجموع صحبت های بالا همان چیزی است که باید بلد باشید اما بلد نیستید و قرار هست که با فراموش کردن روش های قدیمی آن را در مجموعه آموزشی برنامه ریزی کنکور یاد بگیرید .
روش و اصول برنامه ریزی کنکور برای بهترین برنامه ریزی کنکور
بالاخره از میان روش های مختلف ، بهترین روش برنامه ریزی برای کنکور کدام روش است ؟
روش های مختلفی که در ابتدای مطلب اشاره شد هر کدام مزایا و معایبی نسبت به هم دارند ولی هیچ کدام قطعاً به کاملی روشی که قصد معرفی آن را داریم نخواهند بود .
بدانید که صرفاً با استفاده از بهترین روش برنامه ریزی برای کنکور است که می توان به بهترین برنامه درسی درست پیدا کرد
پس با ترکیب روش هایی که در ابتدای مطلب اشاره شد ( مانند روش برنامه ریزی حجمی و زمانی ) نمی توان برنامه خوبی طراحی کرد ، چرا که :
با ترکیب کردن دو روش ناقص ، یک روش درست به دست نمی آید .
در ادامه این مطلب قصد دارم به روشی که می توان با کمک آن بهترین برنامه کنکور شخصی ساری شده را به وسیله آن طراحی کرد ، اشاره کنم .
آموزش برنامه ریزی کنکور با اصول بهترین برنامه ریزی درسی برای کنکور
بهترین برنامه درسی برای کنکور ، برنامه ای است که بر طبق اصول عملی و جدیدترین مطالعات و متد های روز دنیا ، توسط دانشگاه های برتر دنیا مورد تایید و استفاده قرار میگیرد .
همان طور که به بخشی از اصول بهترین برنامه ریزی درسی در ابتدای مطلب اشاره کردم ، باید به این نکته اشاره کنم که :
زمانی می توان ادعا کرد یک برنامه ریزی کنکور ، بهترین برنامه درسی برای یک فرد است که در طراحی آن ، نیاز ها ، محدودیت ها ، شرایط و اهداف شخصی دانش آموز مورد بررسی دقیق قرار گیرد و در طراحی برنامه لحاظ شوند .
روش من در آموزش و طراحی برنامه درسی به این سبک است و باور دارم صرفاً با عمل کردن به این روش برنامه ریزی درسی برای کنکور است که می توان ادعا کرد که به بهترین برنامه ریزی درسی برای یک دانش آموز رسیده ایم .
چگونه برای کنکور برنامه ریزی کنیم ؟
در نهایت به این سوال میرسیم که حالا چجوری برای کنکور برنامه ریزی کنیم ؟
برای پاسخ به این سوال لازم هست در ابتدا به مطلبی اشاره کنم و آن هم آموزش برنامه ریزی کنکور است
برای اینکه یاد بگیریم نحوه برنامه ریزی برای کنکور به چه صورت است ، باید در ابتدا راجع به این اصول آموزش ببینیم که به طور کلی شامل موارد زیر است :
اصل اول | پاک کردن آموزههای غلط برنامه ریزی کنکور از ذهن شما |
اصل دوم | آموزش حذف وسایل و افکار حواس پرت کن |
اصل سوم | آموزش مدیریت زمان علمی و اصولی |
اصل چهارم | منبع یابی و یافتن منابع مناسب برای مطالعه کنکور |
اصل پنجم | ریختن برنامه ظرفیت شناسی برای برنامه ریزی کنکور و آغاز برنامه ریزی روزانه برای کنکور |
اصل ششم | هدایت شما به سمت ماهر شدن در برنامه ریزی تا حدی که بتوانید یک ماه را برنامه ریزی کنکور دقیق کنید |
اصل هفتم | تدوین استراتژی بقیه مسیر براساس ظرفیت های شناسایی شده شما و منابع تعیین شده |
اصل هشتم | باز کردن گرههای کور در مسیر برنامه ریزی کنکور و اجرای برنامه کنکور |
تسلط به این هشت اصل حدود ۲ ماه زمان نیاز دارد ، و در این مسیر بهتر است علاوه بر آموزش دیدن و اجرای دقیق آن که اصل اساسی موفقیت در اجرای این اصول است ، تحت نظر یک مشاور مسیر پیشرفت و موانع خود را مورد بررسی قرار دهید .
آموزش برنامه ریزی درسی معمولاً بین ۱۰ تا ۱۵ جلسه زمان میبرد که دلیل اصلی که من مجموعه آموزشی برنامه ریزی کنکور را طراحی کردم ، به دو دلیل بود :
۱- صرفه جویی در وقت ( به علت تعداد بالای جلسه های مشاوره مورد نیاز )
۲- صرفه جویی در هزینه ( که با هزینه ای بسیار کمتر از آن تعداد جلسات ، همان کیفیت را نیز داشته باشید )
که در نهایت با استفاده از دوره برنامه ریزی کنکور می توانید ، با صرف هزینه و وقت کمتر به طور حرفه ای تحت نظر یک مشاور حرفه ای و با تجربه ، این اصول را آموزش ببینید .
در اینجا می خواهم از شما سوالی بپرسم :
چند بار شده برای خود برنامه ای بریزید و بتوانید آن را به طور کامل انجام دهید ؟
من به شما تضمین می دهم با استفاده از روش برنامه ریزی به روش کنکور تی وی می توانید یکبار برای همیشه اصولی را یاد بگیرید که نه تنها با آن علاوه بر اینکه بهترین و دقیق ترین برنامه درسی که تا به حال داشتید را طراحی کنید بلکه می توانید این نظم و برنامه ریزی را راجع به تمامی ابعاد زندگی خودتان به کار ببرید و بتوانید :
برنامه ای بریزید که برای اولین بار بتوانید به طور کامل آن را اجرا کنید بدون اینکه خستگی و فشار بیش از حد به خودتان وارد کنید
سوالات متداول
بهترین جدول برنامه ریزی برای کنکور را چگونه پیدا کنم ؟
در این بخش لینک دانلود فرم برنامه ریزی کنکور را قرار دادم که می توانید از آن به عنوان فرم برنامه ریزی روزانه و هفتگی استفاده کنید .
برای اینکه به بهترین نحو بتوانید از آن استفاده کنید ، مطالعه و رعایت نکات مطرح شده در مطلب بالا برای استفاده ی بهتر از جدول بشدت توصیه می شود .
ما در اساس توصیه میکنیم گه از جدول های آماده استفاده نشود و در مجموعه آموزش هم تاکید داریم که از اپلیکیشن های بسیار بسیار کارآمدی که در حال حاضر موجود هستند استفاده شود .
اما به هر حال ممکن است شما بخواهید که از جدول برنامه ریزی کنکور به صورت کاغذی استفاده کنید که فایل زیر را اگر دانلود کنید کمک زیادی به شما خواهد کرد .
دانلود دفترچه برنامه ریزی کنکور
آیا اصلاً برنامه ریزی کنکور بدون مشاوره کنکور امکان پذیر است ؟
در دنیای جدید امروز اگر هر کاری را بدون مشورت از یک فرد ماهر انجام دهید تعداد آزمون و خطاها و هزینههای شما افزایش مییابد و در هر کاری برای کاهش آزمون و خطا و کاهش هزینه باید از مشاور استفاده کرد .
زمان و هزینهای که شما برای کنکور و برنامه ریزی آن دارید محدود است و در صورتی که با مشاوره کنکور جلو بروید هزینه شما کاهش پیدا خواهد کرد هرچند خود خود مشاور دستمزدی دریافت میکند اما در برآیند بخاطر کاهش هزینه کلاسها و کتاب ها و بهینه کردن وقت شما برای درس خواندن کنکور هزینه شما را به شکل بسیار چشمگیر کاهش میدهد .
اما اگر فردی به هر دلیلی نخواهد از جلسات مشاوره استفاده کند می تواند برای هر کدام از مهارت هایی که مطرح شد در دوره های مجزایی که توسط یک مشاور دارای صلاحیت حرفه ای طراحی شده شرکت کند تا بتواند با صرف هزینه ای کمتر به کیفیت بسیار بالا در آن زمینه آموزش ببیند .
به عنوان مثال دوره ی آموزش برنامه ریزی کنکور تی وی ، دوره ای کاملاً حرفه ای و طراحی شده توسط متد های علمی برتری است که در بهترین دانشگاه های دنیا مورد استفاده قرار می گیرد و می تواند شما را از هر مشاوری در زمینه برنامه ریزی کنکور تا حد بسیار زیادی بی نیاز کند و حداقل ۲۰ جلسه مشاوره کنکور شما را کاهش دهد .
منابع :