مشاوره تحصیلی
مشاوره تحصیلی در دوران مدرسه خودم واژهی خیلی جالبی نبود .
در سالهایی که دانش آموز بودم همیشه در مدرسه فردی برای مشاوره تحصیلی حضور داشت ، اما هرگز نمیتوانستم با آنها ارتباط بگیرم ، چرا که نوع برخوردشان طوری بود که انگار تمام ارزش وجودی من وابسته به میزان درسی بود که میخواندم و هیچ ارزشی برای شخصیت و منش من قائل نبودند .
راستش را بخواهید بیشتر شبیه زندانبان بودند تا مشاور تحصیلی و همیشه من از آنها میترسیدم .
مشاوره تحصیلی چیست ؟
تحصیل و یادگیری در دنیای مدرن امروز یک امر مهم است که در بسیاری موارد فرآیند دلچسب و لذت بخشی نیست اما چون یک امر الزامی است باید به شکلی بالغانه و عمیق مشکلاتی که سد راه یادگیری و تحصیل میشوند را شناسایی و برطرف کرد
مشاوره تحصیلی یک گفتگوی بالغانهی دوطرفه در مورد شناسایی معضلات و مشکلات تحصیلی است .
مشاور تحصیلی فردی است که به دغدغهها و مشکلات رایج دانش آموز یا دانشجو آگاه است و در صورتی که مشکل خاصی باشد میتواند با تحلیل عقلایی و بالغانه راه حلی درخور در مورد آن پیدا کند .
در کمال تاسف مشاوره تحصیلی در کشور ما محدود به مشاوره قبولی در امتحانات مدرسه و مشاوره کنکور است و در زمینههای تحصیلی و آموزشهای آزاد به آن توجهی نمیشود و بالعکس می بینیم که در سیستم های آموزشی معتبر جهان مشاور آموزشی فردی است که به لحاظ قدرت تغییر برنامه و دسترسی به منابع در یک موسسه آموزشی قدرتی برابر و بعضاً بیشتر از مدیر موسسه آموزشی دارد و امیدوارم که بحث مشاوره آموزشی به زودی در سیستم آموزشی ما به شکل کامل جا بیفتد .
درست است که مشاوره تحصیلی کنکور موضوعی بسیار پیچیده است ، اما انواع مشاوره تحصیلی دیگری هم وجود دارند که در زمینه آموزش های آزاد به دیگران کمک می کنند .
قیمت و هزینه مشاوره تحصیلی چقدر است؟
بسته به خدمات ، وقت و تخصصی که در مشاوره تحصیلی دریافت میکنید هزینهی آن متفاوت خواهد بود و مراحل مشاوره تحصیلی در سیستم کاری هر مشاوری متفاوت است و بر همین مبناها قیمت مشاوره تحصیلی تعیین می شود .
نکته بعدی این است که هزینه مشاوره تحصیلی تلفنی و هزینه مشاوره تحصیلی آنلاین و حضوری عملاً نباید فرقی داشته باشد ، چون به طور رسمی هر سه این ها به یک اندازه وقت می گیرند .
در کنکور تی وی ما به دو روش مشاوره تحصیلی را انجام میدهیم .
1- مشاوره کنکور جلسهای :
در این روش شما به ازای هر جلسه 1 ساعته مشاوره هزینه پرداخت میکنید و به طور کلی قیمت مشاور تحصیلی معمولاً به صورت مشاوره تحصیلی ساعتی است ، حا این مشاوره به صورت مشاوره تحصیلی آنلاین باشد یا به صورت مشاوره تحصلی تلفنی باشد ، هزینه اش به صورت ساعتی محاسبه می گردد .
در این جلسات شما وارد گفتگوی بالغانهی دوطرفه در مورد مشکلات تحصیلی خود میشوید و مشاور تحصیلی مسائل شما را از دیدگاه علمی و منطقی تحلیل کرده و مورد بررسی دقیق و موشکافانه قرار میدهد .
معمولاً شکایت محصلین ، دانشجویان و دانش آموزان در حوزههای زیر قرار میگیرند :
عدم تمرکز
پرش فکر
اضطراب و استرس
نامیدی از یادگیری
بی علاقگی به یادگیری
مشکلات خواب
مشکل در برنامه ریزی کنکور و نرسیدن به برنامه
در این موارد مشاور تحصیلی بسته به ویژگیهای شخصیتی و علاقهمندی های شخصی مراجع به واکاوی و بررسی وضعیت مساله و مشکل مراجع میپردازد که ممکن است نیاز به بیش از 1 جلسه برای بررسی مساله و پیدا کردن راه حل باشد .
2- طرح مشاوره کنکور بلند مدت
در حال حاضر این سبک از مشاوره صرفاً برای مشاوره خصوصی کنکور در دسترس است و در حال حاضر در موارد غیر از مشاوره کنکور این خدمات ارائه نمیشود .
این طرح تمامی نیازهای یک کنکوری را از 0 تا 100 برای آماده سازی برای حضور در جلسه کنکور به نحوی پیاده میکند که شب کنکور 7 ویژگی بارز زیر را در دانش آموز خواهیم دید :
- تسلط کامل به بالای 95 درصد تمامی دروس کنکور
- سلامتی جسم و روان
- خواب کامل و انرژی زا
- آشنایی کامل با دیدگاه طراح کنکور به نحوی که میداند دقیقاً با چه چیزی سر جلسه کنکور قرار است مواجه شود
- بخاطر یادگیری تکنیکهای حرفهای یادگیری به سرعتی بالا در خواندن و محاسبه رسیده است
- سوالاتی که برای اتلاف وقت طراحی شدند را میشناسد و به راحتی بدون از دست دادن اعتماد به نفس از روی آنها رد میشود
- به زمان تسلط دارد و مدیریت زمان را درک کرده است
این طرح به علت اینکه زمان زیادی از ما میگیرد و مسئولیت زیادی را متوجه مشاور میکند هزینهی بالایی دارد و برای کسانی مناسب است که مشکل مالی ندارند .
برای ثبت نام در این طرح ابتدا باید مراحلی جهت پذیرش را پشت سر بگذارید که ما مطمئن شویم میتوانیم د این طرح در خدمت شما باشیم .
وظایف یک مشاوره تحصیلی خوب چیست و بهترین مشاور تحصیلی کیست ؟
مشاوره تحصیلی خوب چندین ویژگی دارد که باید مفصل به آنها پرداخت و و پیرامون آنها بحث کرد تا بهترین مشاوره تحصیلی را دریافت کنید .
1- شنوندهی قوی ( Active Listening ) :
از قدیم تا به امروز از کتاب رساله خطیب سیسرون فیلسوف رومی قبل از میلاد مسیح تا کتاب آیین دوستیابی دیل کارنگی و کتب آنتونی رابینز همگی در تلاش هستند که به ما بیاموزند سخنوران خوبی باشیم ، اما به ندرت کتابی درباره شنونده خوب بودن نوشته شده است .
من فکر می کنم دلیل اینکه دانش آموزان دائماً این سوال را دارند که ( به مشاور تحصیلی چه بگوییم ؟ ) یا ( در جلسه مشاوره تحصیلی چه بگوییم ؟ ) دقیقاً در عدم شنوندگی خوب مشاوران تحصیلی است .
واقعیت این است که برای اینکه سخنور خوبی باشیم ابتدا باید شنوندهی خوبی باشیم
اگر مشاور تحصیلی شما صدای بسیار زیبایی داشته باشد و کلمات را با صوتی آهنگین بیان کند بسیار تاثیر گذار است ، اما اگر همین صدای فوق العاده و آهنگین محتوای بی ربط به دغدغه شما را بگوید و شما متوجه شوید که اصلاً شنیده نشدید دیگر صدای زیبا و آهنگین مشاور برای شما اهمیتی ندارد .
مراجع آمده است تا شنیده شود ، نه اینکه فن بیان مشاوره تحصیلی خود را آزمایش کند
مشاور باید با تمام وجود با شما یکی شود و در دغدغهها و نگرانیهای شما خود را با شما یکی کند تا با استفاده از علم و تجربه خود بهترین راه حل علمی را پیش پای شما بگذارد .
مشاوری که نمیشنود و با پیش فرضهای ذهنی خود شما را قضاوت میکند یک درد جدید به دردهای شما میافزاید و آن هم این است که شما را به سمت این فکر هل میدهد که با خود بگویید :
این که مشاور است نمیفهمد من چه میگویم ، وای به حال خانواده و دوستانم
و اینجاست که مشاوری که شنوندهی فعالی نیست موجب میشود که مراجع به جای اینکه احساس رضایت بیشتری کند ، آسیب ببیند و اعتماد به نفسش نه تنها بالا نرود ، بلکه پایین هم بیاید .
یک توصیه جدی برای شما دارم :
هرگاه دیدید که مشاور شما به خوبی و با دقت حرفهای شما را نمیشنود لطفاً صبر نکنید و جلسه را همان لحظه ترک کنید و مشاور خود را عوض کنید .
جلوی ضرر را از هر طرفی بگیرید منفعته و جلوی اتلاف وقت و بهم خوردن نظام باورهای مثبت خود را که قرار است با یک مشاور با مهارت شنیدن ضعیف رخ دهد را هر وقت بگیرید سود کردید .
2- آشنا به علم شخصیت شناسی :
شخصیت شناسی (روانشناسی شخصیت) یک بحث علمی بسیار کمک کننده در حوزه کوچینگ ، مدیریت و مشاوره تحصیلی است که پژوهشگران مختلف را از حدود 100 سال پیش در جهت تحقیق و توسعه این موضوع به تحقیق واداشته است .
شخصیت شناسی به ما مشاوران کمک میکند که نیازهای بنیادین و روشهای متفاوت مراجع را بهتر درک کنیم تا پیشنهادهایی متناسب با شخصیت مراجع به او را پیشنهاد دهیم .
وقتی مشاور تحصیلی شخصیت مراجع را به خوبی درک میکند و پیشنهادهای دقیقتر و متناسب تری به او میدهد ، ضمانت اجرایی انجام کارها بالاتر میرود و مراجع احساس نزدیکی عمیق تری با مشاور خود پیدا میکند .
کارل گوستاو یونگ اولین فردی بود که به بررسی موضوع شخصیت شناسی پرداخت و 8 تیپ شخصیتی زیر را تعریف کرد
1- برون گرای متفکر
2- درونگرای متفکر
3- برون گرای احساسی
4- درونگرای احساسی
5- برونگرای حسی
6- درونگرای حسی
7- برونگرای شهودی
8- درونگرای شهودی
بعدها مادر و دختری به نامهای مایر و بریگز برای استخدام زنان در ارتش آمریکا با استفاده از روش یونگ تستی جهت تشخیص انواع تیپ شخصیتی را اختراع کردند که امروز با نام تست MBTI آن را میشناسیم و اطلاعات خوبی به دست ما میدهد .
امروزه تستهای شخصیت شناسی علمیتر و دقیقتری همچون تست DISC و تست شخصیت شناسی نئو وجود دارند که اطلاعات بسیار خوبی از رفتار هر انسان و روش مواجه هر انسان با مشکلات در اختیار ما میگذارند .
آیا تیپهای شخصیتی به هم برتری دارند ؟
خیر هیچ تیپ شخصیتی بر تیپ شخصیتی دیگر برتری ندارد و فقط تفاوت در روش رفتار کردن دارند .
3- متدهای صحیح مطالعه را میشناسد :
خیلی از سختیهای درس خواندن ما بخاطر بلد نبودن روش درست درس خواندن است .
یکی از مهم ترین علوم دنیا علم آموزش و یادگیری است که تمامی دانشگاههای معتبر کشورهای پیشرفته سرمایه گذاریهای زیادی در حوزهی توسعهی مهارتهای یادگیری انجام میدهند و متدها و روشهای خوبی را برای راحت تر کردن یادگیری پیدا میکنند .
یکی از حوزههای فعالیت کنکور تی وی آموزش این مهارت های علمی است که در راس آن مهارت تندخوانی قرار دارد .
متاسفانه بسیار مشاهده میکنیم که مشاورین تحصیلی به جای مطالعه و استفاده از روشهای به روز و علمی یادگیری از روشهایی استفاده میکنند که به شکل سنتی در نظام غلط آموزش و پرورش ایران از آنها استفاده میشود .
روشهایی که غلط بودنشان سالهاست اثبات شده است .
در یک کلام مشاور کنکور موظف است راحت ترین و پر بازده ترین روش یادگیری متناسب با شخصیت و روش زندگی شما را پیدا کرده و به شما یاد دهد
4- نگرانیهای تحصیلی رایج را میشناسد :
من و مشاوران دیگر نباید فراموش کنیم که روزی ماهم پشت کنکور بودیم و روزهای زیادی ماهم تحت ستم معلمینی که هیچ اهمیتی به ما نمیدادند خرد شدیم و تحقیر شدیم و نادیده گرفته شدیم .
من و مشاوران دیگر هرگز نباید درد سیستم آموزشی غلطی که در آن درس خواندیم را فراموش کنیم .
همهی ما سعی در فراموش کردن خاطرات تلخمان داریم و مشاورین تحصیلی هم مثل همه خاطرات تلخ دوران تحصیل خود را فراموش میکنند و به همین علت توان درک خود را برای فهمیدن نگرانیهای تحصیلی رایج محصلین ، دانش آموزان و دانشجویان را تا حد زیادی از دست میدهند .
هیچ مراجعی با مشاوری که سادهترین مشکلات رایج را درک نمیکند احساس راحتی نخواهد کرد
5- نگاه برنامه ریز و استراتژیک دارد :
مراجعین مشاوره تحصیلی معمولاً مشکل برنامه ریزی دارند و از مشاور خود درخواست برنامه میکنند .
یک مشاور تحصیلی خوب باید با در نظر گیری یک استراتژی قدرتمند و مبتنی از وضعیت و شرایط مراجع یک برنامهی بلند مدت و یک برنامه کوتاه مدت واقع بینانه را طرح ریزی کند .
اضطراب مراجعین ما معمولاً در شفاف نبودن برنامه درسی آنهاست
6- وظیفه شناس و منظم است :
اصولاً مشاوره تحصیلی یک امر تکرار شونده و بلند مدت است و معمولاً در یک یا دو جلسه نمیتوان نتیجه خاصی ایجاد کرد .
به همین علت مشاور باید با حس وظیفه شناسی و وقت شناسی و با در نظر گیری اینکه مراجع در حال پرداخت هزینه است و باید از تایم مشاوره خود بهترین استفاده را ببرد از بحثهای غیر مرتبط فاصله بگیرد و به بحث مرکزی بپردازد و گفتگوهای حاشیهای را کم کند به خصوص در مشاور درسی آنلاین پرداختن به حاشیه ها زیادتر می شود و وقت جلسات بیشتر گرفته می شود .
در ضمن این موضوع مشاور وظیفه شناس خود نیز باید الگویی از نظم و برنامه ریزی باشد و وقتی قول یا وعدهای به مراجع خود میدهد پای حرف خود بایستد .
بسیاری از مراجعین ما از بی نظمی مشاورین قبلی خود شکایت دارند
7- مسئول و پاسخگو است :
مشاور تحصیلی معصوم نیست و بهترین مشاور کنکور هم خطاهایی دارد ، اما باید به سرعت در جهت رفع خطاهای خود اقدام کند و از اعتراف به اشتباهات خود هراسی نداشته باشد .
اگر پرسشی از طرف مراجع مطرح میشود که مشاور نمیتواند پاسخ علمی و دقیقی به آن بدهد باید در کمال تواضع و صداقت به ندانستن خود اعتراف کند و با پاسخهای من درآوردی و غلط مراجع را به خطا نیندازد .
برخی از مراجعین میگویند :
مشاور ما رفتاری خودمحور داشت و هیچ توضیحی برای برنامه و توصیههایی که ارائه میکرد نمیداد و همواره موجب میشد که در انجام توصیههایش تردید داشته باشیم .
منوی مشاوره متعلق به مراجع است و ما مشاوران باید برای هر کاری که میکنیم دلیل محکمی به مراجع بدهیم تا کار را انجام دهد ، وگرنه مراجع به لحاظ منطقی نمیتواند حرف ما را بپذیرد .
مشاور در استخدام مراجع است و باید برای هر چیزی که ارائه میکند دلیلی قابل قبول به مراع بدهد .
8- صادق و صریح است :
بارها پیش آمده است که مراجع 2 ماه مانده به کنکور پیش من آمده و با اینکه هیچ چیز بلد نبوده درخواست برنامه ریزی کرده که در یک رشته تاپ مثل پزشکی قبول شود .
در این مواقع باید صراحتاً و صادقانه هرچند احساس خوبی در او برانگیخته نمیکنیم به او بگوییم که خواستهاش واقع بینانه نیست .
مشاور مسئول شادی و خشنودی مراجع نیست و باید واقعیت را همانطور که هست بیان کند
9- منابع کمک درسی مناسب بازار را به خوبی رصد کرده است :
در حوزهی کنکور و مدرسه شما با سیل عظیمی از منابع کمک درسی رنگارنگ مواجه میشوید به شدت سردرگم کننده است .
دانش آموزان معمولاً در این مواقع توان تصمیم گیری خود را از دست میدهند و نمیتوانند کمک درسی مناسبی را انتخاب کنند و به بیراهه میروند .
مشاور تحصیلی حرفهای موظف است بهترین منابع بازار را رصد کرده تا دانش آموز درگیر گشت گذار برای پیدا کردن منبع کمک درسی نشود
10- توان همدلی بالایی دارد :
در بسیاری از موارد مراجع به سراغ ما میآید که حرفی که نمیتواند به معلم ، مدیر مدرسه ، والدین و دوستانش بزند را بگوید و اینجا وظیفهی مشاور برانگیختن احساس همدلی در مراجع است .
مراجع باید متوجه شود که به او واقعاً اهمیت میدهیم و بدون هیچ قضاوتی به شکل فعالانه حرفهایش را میشنویم .
در کمال تاسف من در بین همکاران جوان خودم میبینم که دیدگاهی بسیار سنتی و غلط دارند و معتقدند نزدیکی به مراجع موجب لوس شدن و ضعیف شدن او میشود
باید از این همکاران این سوال را کرد ؟
آیا وقتی کسی به شما توجه میکند شما ضعیف و لوس میشوید ؟
شاید هم ضعیف و لوس میشوند و بقیه را هم اینطور میبینند
مطمئناً مراجعی که نتواند با مشاورش رابطهی خوبی برقرار کند به حرفهایش هم گوش نخواهد داد و شرط یک رابطه خوب توان همدلی بالاست
سخن پایانی:
مشاوره تحصیلی یک رابطه است که هرچقدر رفتار ما مشاوران در این رابطه بالغانهتر باشد توان کمک کردن بیشتری به مراجع خود پیدا میکنیم و مراجع را در جادهی موفقیت تحصیلی قرار خواهیم داد .
چگونه یک مشاور تحصیلی خوب باشیم ؟
در این مواقع باید از خودمان بپرسیم اگر جای دانش آموز بودیم و دنبال مشاور تحصیلی می گشتیم چه چیزهایی از مشاور می خواستیم .
من و هر مشاور تحصیلی دیگری هرگز نباید فراموش کنیم که روزی خود ما دانش آموز بودیم و دنبال شماره مشاوره درسی و شماره مشاوره تحصیلی می گشتیم که به ما اهمیت دهد و بدون قضاوت ناکامی های ما در درس خواندن را بشنود و برایش راهکار ارائه کند .
نه من و نه هیچ کس دیگری مشاور تحصیلی که صفات بالا را ندارد را نمی خواهد .
چگونه یک مشاور تحصیلی خوب پیدا کنیم ؟
من در صفحه مشاوره تحصیلی کنکور ویدیویی تحت عنوان ( 14 صفت که هر مشاوری باید داشته باشد ) گذاشتم که اگر آن را با دقت نگاه کنید مسیر پیدا کردن مشاور تحصیلی خوب را پیدا خواهید کرد .