پس از اتمام آزمون سراسری، سازمان سنجش در سه مرحله اقدام به انتشار کارنامه داوطلبان میکند. مهمترین کارنامه کنکور که حاوی رتبه، تزار و درصد هر درس است حدود یک ماه بعد از کنکور منتشر میشود. اطلاعات مندرج شده در کارنامه اولیه نشان میدهد که داوطلب مجاز به انتخاب رشته در دورههای روزانه، شبانه، پردیس، پیام نور و دانشگاه آزاد است یا خیر. مدتی پس از اعلام نتایج نهایی، کارنامهای برای داوطلبان ارسال میشود که با نام کارنامه سبز شناخته میشود. در این کارنامه رشتههایی که داوطلب شانس قبولی در آنها را داشته نشان داده شده است.


نمونه کارنامه پذیرفته شدگان آزمون سراسری
پس از اتمام آزمون سراسری و اعلام نتایج نوبت به آن میرسد که داوطلب علاوه بر مشاهده نتایج تلاشهای خود، اقدامی مناسب برای انتخاب رشته و دانشگاه موردعلاقه خود داشته باشد. عوامل زیادی در قبولی داوطلب تاثیر دارد. اما بدون شک کارنامه اولین مهمترین قسمت است. داوطلبانی که با اطلاعات ذکر شده در کارنامه آشنا هستند تحلیل بهتری از نتیجه کنکور خواهند داشت. در نتیجه، احتمال موفقیت آنها بیشتر از سایر داوطلبان خواهد بود.
باید به این نکته اشاره کنم همزمان با انتشار کارنامه اولیه، سازمان سنجش و برخی سایتهای معتبر نرمافزارهای انتخاب رشته ارائه میکنند. پس از ورود اطلاعات موجود در کارنامه کنکور خود لیست کاملی از رشتههایی که شانس بالاتری برای قبولی در آن رشته محلها را دارید، نمایش داده میشود.
دستهبندی دانشگاهها از نظر وضعیت مجاز به انتخاب رشته بودن مهمترین بخش کارنامه داوطلبان است. در این قسمت با بررسی رتبه و تراز داوطلب اجازه شرکت در دورههای روزانه و شبانه، پردیس و مجازی، مازاد بهیاری، فرهنگیان، دانشگاه شهید رجایی، پیام نور، غیرانتفاعی و پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی به داوطلب داده میشود.
توضیحات کارنامه کنکور سراسری
کارنامه آزمون سراسری حاوی اطلاعات فردی و مشخصات آزمونی داوطلب است. در قسمت دوم وضعیت مجاز به انتخاب رشته بودن داوطلب مشخص شده است. بررسیهای من نشان میدهد حدود ۴۰ درصد از داوطلبان گروه تجربی، ۹۵ درصد داوطلبان رشته ریاضی و انسانی، ۳۰ درصد داوطلبان گروه زبلن و ۹۵ درصد داوطلبان کنکور هنر مجاز به انتخاب رشته در دورههای روزانه و شبانه میشوند.
تمامی داوطلبان بدون در نظر گرفتن سهمیه و رتبه مجاز به انتخاب رشته در دورههای مجازی، پردیس و ظرفیت مازاد هستند. البته، تنوع رشتههای پردیس و ظرفیت مازاد گروه تجربی در مقایسه با سایر رشتهها بالاتر است. برای انتخاب رشته در دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی کسب تراز بالاتر از ۶۵۰۰ و شرط سنی کمتر از ۲۲ سال باید رعایت شود. داوطلبان هیچ محدودیتی برای انتخاب رشته در دانشگاه پیام نور، غیرانتفاعی و بر اساس سوابق تحصیلی ندارند.
در قسمت بعدی کارنامه اطلاعات مربوط به درصد هر درس ذکر شده است. درصد و نمرهها در این قسمت دارای ۶ ردیف است. بخشهایی مانند تأثیر سوابق تحصیلی دوره دیپلم، پیش دانشگاهی، تراز، سهمیه، تاثیر کلی سوابق و رتبه کشور در این ردیفها نوشته شده است.


کارنامه و تراز قبولی
نمره کل یا تراز اصلیترین ملاک در کارنامه کنکور است. تعریف تراز نسبتا پیچیده است و اغلب داوطلبان اطلاعات دقیقی درباره آن ندارند. تراز در حقیقت سطح علمی هر داوطلب در مقایسه با سایر شرکتکنندگان را نشان میدهد. هدف اصلی از محاسبه تراز در کنکور، یکسانسازی ارزش نمره هر درس است. تراز نشاندهنده وضعیت داوطلب بین شرکتکنندگان در آزمون سراسری است.
آخرین رتبه قبولی کنکور ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱
موردی که من به تمام داوطلبان توصیه میکنم مشاهده کارنامه قبولی داوطلبان سال قبل است. اغلب آنها میپرسند چه ضرورتی دارد که با درصد، رتبه و تراز داوطلبان آشنا شویم؟ پاسخ بسیار ساده است. وقتی بدانید برای قبولی در رشته خاص در یک دانشگاه مشخص به چه درصدی در دروس مختلف نیاز دارید برنامهریزی برای مطالعه راحتتر خواهد شد. علیرغم اینکه تغییراتی در کنکور امسال ایجاد شده اما ظرفیت دانشگاهها تقریباً ثابت است. وقتی بدانید آخرین رتبه قبولی هر دانشگاه چقدر بوده میتوانید واقعبینانه ساعات مطالعه و تعداد تستها از هر ۱۰ سوال را مشخص کنید.
تحلیل کارنامه کنکور سراسری
تحلیل کارنامه آزمون سراسری بسیار ساده است. اما داوطلبانی که برای اولین بار در این آزمون شرکت میکنند با چالشهای بیشتری درگیر هستند. برای اینکه تحلیل درستی از کارنامه خود داشته باشید توجه به چند نکته ساده مهم است. در اولین مرحله بررسی کنید که آیا مجاز به انتخاب رشته دورههای روزانه و شبانه دانشگاه هستید. در مرحله بعد به سراغ رتبه کل و رتبه در سهمیه بروید. ملاک ارزیابی داوطلبان رتبه در سهمیه است. البته از اهمیت تراز غافل نشوید. داوطلبانی که ترازهای بالاتر دارند شانس بالایی برای قبولی در دانشگاههای برتر خواهند داشت. در کنکور امسال زیرگروهها کاملاً حذف شده و نیازی به بررسی این قسمت ندارید. در نهایت با مقایسه رتبه و تراز خود با قبولیهای سال قبل میتوانید بهترین محل را انتخاب کنید.


کارنامه کنکور حاوی اطلاعاتی است که به داوطلب نشان میدهد شانس قبولی در چه رشته یا شهری دارد. قسمتهایی مانند مجاز به انتخاب رشته هستید، رتبه در سهمیه، رتبه کشور و تراز مهمترین مواردی هستند که برای انتخاب رشته باید به آن توجه کنید. هیچ محدودیتی برای انتخاب رشتههای پردیس، ظرفیت مازاد، پیام نور و غیرانتفاعی وجود دارد. حتی داوطلبانی که مجاز به انتخاب رشته دورههای روزانه و شبانه نیستند میتوانند در این رشتهها یا دانشگاهها مشغول به تحصیل شوند.