محبوب ترین زیرگروه در آزمون سراسری تجربی است. تعداد بالای داوطلبان این رشته سبب شده که رقابت شدیدتری بین آن ها وجود داشته باشد. تنوع بالای رشته های دانشگاهی این گروه آزمایشی دلیل ایجاد زیرگروه های تجربی در کنکور است. ۵ زیرگروه مختلف در رشته تجربی وجود دارد که تفاوت اصلی آن به ضرایب درس ها مربوط است. هر زیرگروه مجموعه ای از چندین رشته مختلف در مقاطع تحصیلی متفاوت را در خود جای می دهد. برای هر داوطلب آشنایی با ضرایب هر زیرگروه برای برنامه ریزی هدفمند بسیار مهم است.


زیرگروه های کنکور تجربی
یکی از اصول کلیدی در آیین نامه جدید منتشر شده از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی، حذف تمام زیرگروهها در کنکور ۱۴۰۲ است. زیرگروه ها نقش مهمی در قبولی داوطلبان داشتند. متقاضیان در سالهای قبل با تمرکز بر دروس اصلی هر زیرگروه و کسب درصد بالا در آن ها میتوانستند موفقیت خود را تضمین کنند. حذف زیرگروهها در کنکور امسال رقابت را پیچیده تر می کند. داوطلبان باید از تمام دستورالعمل ها، نحوه و شرایط برگزاری آزمون سراسری اطلاع داشته باشند تا بتوانند در این مرحله موفق باشند.
توصیه من به داوطلبان این است که در کنکور امسال به جای تمرکز بر زیرگروه ها به بودجهبندی اهمیت بیشتری بدهند. بودجهبندی به شما کمک می کند که در مسیر سخت مطالعه درس ها برای کنکور عملکرد بهتری داشته باشید و بتوانید زمان را بهدرستی مدیریت کنید. تنها راهی که میتواند به تقویت مهارت تست زنی شما کمک کند، بودجه بندی است.
زیرگروه های کنکور تجربی و ضرایب
سوالی که ذهن بسیاری از داوطلبان کنکور را درگیر کرده اهمیت زیرگروه ها و ضرایب آنها است. شناخت ضرایب زیرگروهها زمانی مفید است که بتوانید بر اساس آن اولویت بندی درس ها را انجام دهید. برنامهریزی اصولی زمانی به موفقیت منتهی میشود که با توجه به اهمیت هر درس وقت لازم برای مطالعه آن را اختصاص دهید. یکی از مشکلاتی که زیرگروه ها در آزمونهای سال های قبل بهوجود میآوردند بی توجهی داوطلبان به برخی درس ها بود. مثلا، ضریب درس زمینشناسی برای قبولی در رشته پزشکی و دندانپزشکی که در زیر گروه یک قرار داشتند صفر بود.
به همین دلیل، برخی مشاوران به داوطلبان توصیه های اشتباه برای حذف درس زمینشناسی میدادند. اما اغلب آنها در جلسه آزمون با مشکل جدی مواجه می شوند. زیرا سطح سوالات زمین شناسی در مقایسه با درس ریاضی، فیزیک، شیمی و حتی زیست پایین تر بود و داوطلبان میتوانستند با درصد نسبتا بالای زمینشناسی از رقبای خود سبقت بگیرند. پس، این توصیه اشتباه در حقیقت به حذف طبیعی داوطلبان از رقابت کنکور کمک می کرد.


مهم ترین مزیت حذف زیرگروه ها از کنکور امسال این است که تمام درسها از ارزش و اهمیت یکسانی برخوردار هستند. تفاوتی وجود ندارد که قصد دارید در چه رشتهای درس بخوانید، برای موفقیت باید درصد قابلقبولی در تمام دروس تخصصی به دست بیاورید. با نگاهی ساده به دفترچه راهنمای ثبتنام آزمون سراسری متوجه خواهید شد که پس از حذف زیرگروه های تجربی درصد دروس تخصصی به شرح زیر است:
- ریاضی ۷
- فیزیک ۷
- زیست ۱۲
- شیمی ۹
- زمینشناسی ۱
تاثیر دروس عمومی نیز از طریق سوابق تحصیلی اعمال می شود و ۴۰ درصد از آزمون را به خود اختصاص میدهد.
زیرگروه های کنکور تجربی و رشته ها
در سا لهای گذشته ۵ زیرگروه مختلف در رشته تجربی وجود داشت که از نظر ضریب دروس با یکدیگر فرق داشتند. زیرگروهها از نظر ضرایب دروس عمومی کاملا مشابه بودند و تفاوت اصلی آن ها در ضریب دروس تخصصی بود. رشته هایی مانند پزشکی و دندانپزشکی در زیرگروه یک قرار داشتند و ضریب درس زمینشناسی برای قبولی در این رشته ها صفر بود. اما برای قبولی در رشته داروسازی که در زیرگروه ۲ قرار داشت و باید درصد قابل قبولی در زمین شناسی به دست می آوردید. زیرا ضریب زمین شناسی در این زیرگروه ۱ بود. تمام رشته های پیراپزشکی شاخه تجربی نیز در زیرگروه یک قرار داشتند.
زیرگروه های کنکور تجربی یعنی چه؟
برای اینکه با مفهوم زیرگروه بیشتر آشنا شوید به این مورد توجه داشته باشید که برای موفقیت در هر رشته دانشگاهی داوطلب به مهارت بالا در برخی دروس نیاز دارد. برای مثال، دانشجوی رشته پزشکی که در گروه ۱ از زیرگروه های تجربی قرار دارد باید مهارت و تسلط کافی در درسهای زیست و شیمی داشته باشد. زیرگروهها در حقیقت به داوطلبان نشان می دادند که برای موفقیت در کنکور باید بر چه درسهایی متمرکز شوند. علاوه بر این، ارزیابی داوطلبان نیز سادهتر میشد. زمانی که داوطلبی میتوانست درصد بالایی در دروس زیست، شیمی، ریاضی و فیزیک کسب کند بدون نیاز به بررسی درصد زمین شناسی گزینه مناسبی برای ادامه تحصیل در رشته های پیراپزشکی، دندانپزشکی و پزشکی محسوب می شد.
زیرگروه های تجربی در کنکور
برخی معتقد بود که زیر گروه ها رقابت سالمی بین داوطلبان ایجاد نمی کند و زمانی میتوانیم در بررسی توانمندی داوطلبان عملکرد خوبی داشته باشیم که مهارت آنها را در تمام دروس تخصصی ارزیابی کنیم. به همین دلیل در کنکور ۱۴۰۲ هیچ زیرگروهی وجود ندارد.


زیرگروههای تجربی در حقیقت ابزاری برای تعیین صلاحیت داوطلبان برای ادامه تحصیل در رشتههای خاص بودند. زیرگروهها از نظر ضرایب دروس تخصصی با یکدیگر تفاوت داشتند. داوطلبان برای قبولی در رشتههای هر زیرگروه باید بر مطالعه دروس خاصی متمرکز میشدند. اما امسال برای رقابت عادلانه بین داوطلبان و ارزیابی همهجانبه مهارتهای آنها، زیرگروهها حذف شدهاند.