تغییرات آزمون امسال داوطلبان کنکور زبان را با چالشهای فراوانی روبهرو کرده است. سؤالی که معمولا چندین دفعه از من میپرسند این است که با توجه به حذف دروس عمومی از کنکور امسال وضعیت داوطلبان کنکور زبان چگونه خواهد بود؟ یا اینکه ضرایب دروس کنکور زبان ۱۴۰۲ چگونه محاسبه می شود؟ اگر شما نیز داوطلب شرکت در کنکور زبان هستید، مطمئناً این سؤالات یا موارد مشابه ذهن شما را درگیر کرده است. قصد دارم در ادامه به بررسی همه جانبه کنکور زبان بپردازم.


ضرایب دروس کنکور زبان
قبل از هر چیزی باید تکلیف حذف دروس عمومی را مشخص کنم. داوطلبان عزیز فراموش نکنید که حذف دروس عمومی از آزمون امسال به معنی عدم تأثیر نمره آنها در رتبه نهایی نیست. بلکه روش محاسبه تأثیر دروس عمومی تغییر کرده است. اگر دفترچه کنکور سالهای قبل را مشاهده کنید، متوجه میشوید که داوطلبان همه گروههای آزمایشی باید در زمانی معین به سؤالات عمومی پاسخ میدادند. دفترچه سؤالات عمومی داوطلبان نیز متفاوت بود.
به عبارت دیگر، درصد تمام دروس در تعیین تراز و رتبه داوطلب نقش داشت. حذف دروس عمومی سبب کاهش زمان آزمون و تعداد دفترچههای آن شده است. اما چیزی که مهمتر از همه به نظر میرسد تأثیر دروس عمومی در کنکور است. بله کاملاً درست است دروس عمومی در نتیجه کنکور ۱۴۰۲ مؤثر هستند، اما شیوه اعمال اثر آنها متفاوت است. دروس عمومی حدود ۴۰ درصد نمره نهایی داوطلبان را تشکیل میدهند. ولی تأثیر آنها به نمره امتحانات نهایی وابسته است. طبیعی است هر چه نمره بالاتر باشد، تأثیر بیشتری در رتبه داوطلب خواهد داشت.
ضرایب دروس عمومی کنکور زبان
ضرایب دروس کنکور زبان ۱۴۰۲ نشان میدهد که کدام درس اهمیت بیشتری دارد. رابطه مستقیمی بین ضریب هر درس و قبولی داوطلب وجود دارد. هر چه ضریب یک درس بالاتر باشد، درصد یا نمره آن درس در افزایش تراز داوطلب نقش بیشتری بازی میکند. اطلاع از ضریب هر درس برای برنامهریزی مهم است. همانطور که بارها اشاره کردم در برنامهریزی باید بر اساس اهمیت هر درس، زمان مناسبی برای مطالعه آن اختصاص داده شود. مهمترین عامل در تعیین اهمیت دروس در کنکور ضریب آنها است.


علیرغم حذف دروس عمومی از کنکور زبان اما به دلیل اعمال تأثیر آنها از طریق سوابق تحصیلی، آگاهی از ضریب آنها بسیار مهم است. بخش عمومی کنکور زبان شامل چهار درس دینی، ادبیات، عربی و زبان انگلیسی پایههای دهم تا دوازدهم است. ضریب هر یک از دروس عمومی متفاوت بوده و بهصورت زیر است:
- زبان و ادبیات فارسی: ضریب ۴
- عربی: ضریب ۲
- فرهنگ و معارف اسلامی: ضریب ۳
- زبان انگلیسی: ضریب ۲
بر اساس این موارد، درس ادبیات بالاترین تأثیر را در رتبه داوطلب ایفا میکند. اما نکته مهمی که باید بدانید این است که همیشه مطالعه دروس دارای ضریب بالا نمیتواند موفقیت شما را تضمین کند. زیرا اغلب داوطلبان کنکوری از ضریب هر درس اطلاع دارند و زمان بیشتری به مطالعه دروس دارای ضریب بالاتر اختصاص میدهند. داوطلبانی میتوانند از رقبای خود سبقت بگیرند که در کنار مطالعه عمیق دروس مهم، وقت کافی به مطالعه و تقویت مهارت خود در دروس دارای ضریب کمتر اختصاص دهند.
ضرایب دروس تخصصی کنکور زبان
تنها درس تخصصی در گروه زبانهای خارجه، درس زبان انگلیسی یا هر زبانی است که داوطلب انتخاب کرده است. در مبحث ضرایب دروس کنکور زبان ۱۴۰۲ باید به این نکته اشاره کنیم که در سالهای گذشته، هر گروه آزمایشی از چندین زیرگروه تشکیل میشد که از نظر ضریب دروس تخصصی با یکدیگر متفاوت بودند. بر اساس آن، گروه زبانهای خارجه دارای چهار زیرگروه بود. ضریب زبان انگلیسی برای داوطلبان در زیرگروه یک، ۴ بود و بقیه زیرگروهها ضریب نداشتند.
ضریب تعیین شده برای زبان آلمانی نیز تنها در زیرگروه دو برابر ۴ بود و سایر زیرگروهها ضریب ۰ داشتند. برای زبان فرانسه، این حالت در زیرگروه سه اتفاق میافتاد. اما در سال ۱۴۰۲، بر اساس مصوبه شورای انقلاب فرهنگی زیرگروهها از آزمون سراسری حذف شدند و درصد نهایی داوطلبان ملاک اصلی ارزیابی قرار خواهد گرفت. در نتیجه، ضریب درس زبان در آزمون امسال ۱ است. ضرایب دروس کنکور زبان ۱۴۰۲ برای داوطلبان علاقهمند به شرکت در زبانهای متفرقه مانند روسی، ایتالیایی، آلمانی و… نیز به همین ترتیب است.
اغلب داوطلبان زمانی که از کاهش ضریب دروس در گروه زبانهای خارجه مطلع میشوند از نگرانی درباره کاهش موفقیت خود صحبت میکنند. باید بدانید که تغییر ضرایب به معنی کاهش احتمال موفقیت داوطلبان در آزمون سراسری نیست. بلکه این حالت رابطه مستقیمی با میزان موفقیت آنها دارد. زیرا در آزمون امسال تنها مهارت و تسلط داوطلب به دروس تخصصی معیار ارزیابی و رتبهبندی قرار میگیرد. از سوی دیگر، حذف زیرگروهها نقش مهمی در برقراری عدالت آموزشی بین دانشآموزان مناطق مختلف کشور ایفا میکند.


ضرایب دروس کنکور زبان ۱۴۰۲ از چندین جهت اهمیت دارد. در وهله اول، طبقهبندی دروس بر اساس اهمیت آنها مشخص میشود. در ادامه، به داوطلب کمک میکند که عملکرد رقبای خود را حدس بزند. طبیعی است که تمام داوطلبان کنکور وقت بیشتری برای مطالعه دروس دارای ضریب بیشتر اختصاص میدهند، پس زمان کمتری برای دروس کم اهمیت خواهند داشت. اگر در برنامهریزی خود تعادلی بین ساعات مطالعه و مرور دروس مهم و کم اهمیت ایجاد کنید، موفقیت شما حتمی خواهد بود.