کنکور در ایران شاید یکی از سرنوشت سازترین آزمون های زندگی هر شخص باشد. نگرانی داوطلبان کنکور راجع به مواردی که ممکن است برای آنها دردسرساز شود و همچنین نگرانی از بابت محرومیت در کنکور همواره ذهن داوطلبان را به خود مشغول می سازد. با من در ادامه مطلب همراه باشید تا تخلفات در کنکور سراسری را به صورت جزئی بررسی کنم.
در ادامه میخوانید
تخلفات کنکور سراسری 1401
هر سال قبل از آزمون سراسری، سازمان سنجش کشور طی بیانیهای که در وبسایت رسمی خود منتشر میکند، تخلفات آزمون سراسری را برای داوطلبان مشخص خواهد کرد. استفاده از ساکدستی و وسایل ارتباطی، تلفن همراه (هوشمند، غیرهوشمند و یا بهصورت خاموش) ماشین حساب، جزوه و موارد مشابه آن و همچنین همراه داشتن وسایل شخصی در جلسه آزمون تخلف محسوب خواهد شد.
اگر داوطلبی موارد ذکرشده در فوق را همراه داشته باشد، تخلف در آزمون توسط آن فرد صورت گرفته است.
چه کارهایی در کنکور تخلف محسوب میشود؟
هر داوطلب کنکور سراسری باید قبل از حضور در جلسه آزمون موارد تخلف در کنکور را بداند تا از عواقب تخلفات کنکور آگاهی پیدا کند. موارد تخلف در زمان برگزاری کنکور به شرح ذیل است:
- ممکن است فردی بهصورت غیرمجاز به اطلاعات داوطلبان دیگر دسترسی پیدا کند و از آن اطلاعات استفاده خلاف قانون داشته باشد؛ در این صورت فرد دچار تخلف در آزمون سراسری خواهد شد.
- · برخی افراد سودجو قبل از آزمون سراسری سوالات آزمون را بهفروش رسانده یا آنها را در بستر فضای مجازی منتشر خواهند کرد. افشای سؤالات آزمون به هر نحو از تخلفات در کنکور سراسری است.
مجازات تخلف در آزمون سراسری
طبق ماده 6 قانون رسیدگی به تخلفات، هیئتهای مختلفی برای بررسی تخلفات، امکان صدور حکم برای مجازاتهای زیر را درباره متخلفان دارند.
- اگر شخصی عملی را انجام دهد که موجب بینظمی در برگزاری آزمون شود یا وسایل غیرمجاز همراه خود داشته باشد، اخطار کتبی با درج در پرونده داوطلب و اعلام به مراجع ذیربط یا محرومیت از گزینش در آزمون همان سال برای آن شخص در نظر گرفته خواهد شد.
- · اگر شخصی مدارک غیرواقعی ارائه دهد یا به جای شخص دیگری در آزمون حاضر شود و بهطور کلی عملی انجام دهد که باعث زیر سوال رفتن اعتبار آزمون شود، از آزمون همان سال محروم شده و ممکن است بین یک تا 10 سال از حضور شخص در آزمون سراسری ممانعت به عمل آید.
- · اگر شخصی به سایر داوطلبان در پاسخ به سوالات کمک کند یا به اطلاعات دسترسی غیرمجاز داشته باشد و یا در سوالات و پاسخنامه دخل و تصرف کند طبق ماده ۵ متهم به پرداخت جریمه نقدی از یک میلیون تا 100 میلیون تومان یا حبس بین 1 تا 5 سال یا در مواردی که تخلف بالا باشد به هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
مجازات جرم تقلب در کنکور
اگرچه روند برگزاری آزمون سراسری با نظارت دقیق قانونی همراه است، اما برخی از داوطلبان با انگیزههای مختلف اقدام به انجام اعمال متقلبانه در رابطه با آزمون سراسری میکنند. اگرچه باید به این نکته توجه شود که تقلب و تخلفات در کنکور سراسری، صرفاً یک تخلف انتظامی نیستند و در برخی از موارد، با رسیدگی مراجع کیفری به جرم انجامگرفته، مجازاتهای سنگینی در مورد مجرم تعیین و اجرا میشود که گاه به 5 سال حبس نیز میرسد.
آزمون سراسری هم مثل سایر آزمونهای مهم در کشور قوانین و مقررات خاص خود را دارد و داوطلبان باید موارد ذکرشده در آزمون را رعایت کنند و در صورت تقلب یا تخلفهای دیگر مورد پیگرد قانونی قرار خواهند گرفت. پس بهتر است داوطلبان کنکور سراسری پیش از حضور در محل آزمون در روز تعیین شده تخلفات در کنکور سراسری را مطالعه کنند.
سوالات متداول
آیا سفید تحویل دادن برگه سوالات در آزمون سراسری تخلف محسوب می شود؟
خیر، سفید تحویل دادن برگه آزمون تخلف نیست و آزمودنی مورد پیگرد قرار نخواهد گرفت.
آیا همراه داشتن گوشی همراه بهصورت خاموش جز موارد تخلف در آزمون سراسری است؟
بله همراه داشتن گوشی و وسایل هوشمند حتی بهصورت خاموش تخلف محسوب خواهد شد.