کنکور زارتوی پیچیدهای نیست که تصور میکنید و اتفاقا معادلۀ سادهای است. درست است نکات و قوانین زیادی دارد، اما کلّیتی وجود دارد که با دانستن آن میتوانید بدون استرس بر آیندۀ خود تمرکز کنید. افرادی که دانشجو هستند و میخواهند تغییر رشته دهند، افرادی که پشت کنکور ماندهاند، افرادی که از دانشگاه انصراف دادهاند و تمام کسانی که میخواهند مسیر تحصیلیاشان را تغییر دهند میتوانند پاسخ تمامی سوالاتشان را در این مطلب پیدا کنند.
یکی از مواردی که بسیار ساده است امّا به کررات پرسیده میشود، تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور سراسری است. در این مطلب به این موضوع و پرسش های دیگری که ممکن است ذهن شما را در حواشی آن درگیر کند پاسخ میدهم.

تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور سراسری
بسیاری از افرادی که علاقه دارند مسیری تحصیلی خود را به شکل دیگری رقم بزنند، همواره این سوال را میپرسند که چه تعداد بار امکان شرکت در کنکور سراسری دارند. فرقی نمیکند که پشت کنکوری باشید یا دانشجوی انصرافی، شما میتوانید هر سال و بدون هیچ محدودیتی در کنکور سراسری شرکت کنید. در ادامه به صورت دقیق تر به این سوال پاسخ می دهم.
هر فرد چند بار میتواند کنکور دهد؟
جواب این سؤال بسیار ساده است و خاطرتان را جمع میکند. داوطلبان عزیز، تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور بینهایت است. با خیالی راحت میتوانید هر تعداد که بخواهید کنکور دهید تا به نتیجۀ دلخواهتان برسید. امّا فراموش نکنید که با کوشش و تلاش این دفعات را به حداقل برسانید و با سرعت بیشتر به سمت هدفتان حرکت کنید.
استثنایی که در این مورد وجود دارد برای آقایانی لحاظ میشود که وضعیت نظام وظیفهاشان مشخص نیست و معافیت تحصیلیاشان تمام شده است. این افراد باید ابتدا وضعیت نظام وظیفهاشان را مشخص کنند و بعد از گذراندن دورۀ سربازی تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور سراسری برای این افراد نیز به حالت بینهایت تغییر خواهد کرد.
هماکنون کنکور سراسری در دو نوبت دی ماه و تیر ماه برگزار میشود و داوطلبان بدون محدودیت میتوانند در این دو نوبت شرکت کنند. فرصت خوبی برای داوطلبان فراهم شده که با آرامش خاطر و بدون فشار زمان بر آیندهاشان تمرکز کنند.
به این نکته توجه کنید که رشتههای تحصیلی در دبیرستان به دو دستۀ اصلی (علوم تجربی، علوم انسانی و علوم ریاضی) و شناور (زبانهای خارجه و هنر) تقسیم میشود. داوطلبان نمیتوانند همزمان در دو رشتۀ اصلی شرکت کنند امّا مجازند در یک رشتۀ اصلی و رشتههای شناور بهطور همزمان شرکت کنند. بنابراین داوطلبان در هربار شرکت در کنکور مجازند حداکثر در سه رشته شرکت کنند: یک رشتۀ اصلی و دو فرعی.

شرایط انصراف و کنکور مجدد برای ۱۴۰۲
وزارت علوم قوانینی وضع کرده است تا شرایط تحصیل و تغییر مسیر تحصیلی را برای داوطلبان هموار کند. در همین راستا علاوه بر اینکه تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور محدودیتی ندارد، داوطلبانی که در یک رشته قبول شدهاند و قصد دارند مجدد کنکور داده و محل یا رشتۀ تحصیلیاشان را تغییر دهند به راحتی امکان انجام این کار برایشان فراهم شده است.
حتی دانشجویان دورههای روزانه نیز میتوانند در کنکور سراسری شرکت کنند و بعد از قبولی در دانشگاه و رشتۀ موردنظرشان از دانشگاه سابق انصراف دهند. توجه داشته باشید که شرایط انصراف در دانشگاه را کاملاً مطالعه کنید. تنها وضعیتی که باید برای شرکت در کنکور به آن توجه کنید، وضعیت نظام وظیفه و وضعیت شغلی شماست. کسانی که وضعیت نظام وظیفه و شغلیاشان مشخص نیست، مجاز به شرکت در کنکور سراسری نیستند.
چند سال میتوان پشت کنکور ماند؟
پاسخ این سؤال دواطلبان پسر را مخاطب قرار میدهد. داوطلبان پسر بنا بر قوانین نظام وظیفه تا ۲۰ سالگی از معافیت تحصیلی برخوردار هستند و اگر بهطور پیوسته تحصیلشان را ادامه دادهاند میتوانند تا ۲ سال پشت کنکور بمانند.
به عبارت دیگر تعداد دفعات مجاز شرکت در کنکور برای افرادی که خدمت سربازی اشان را نگذراندهاند، ۲ بار است. اگر بعد از ۲ بار شرکت در کنکور موفق به پذیرش در دانشگاه نشدند، باید ابتدا خدمت سربازیاشان را بگذرانند و بعد از آن بهطور نامحدود میتوانند در کنکور شرکت کنند.
آیا دانشجوی دانشگاه آزاد میتواند در کنکور شرکت کند؟
بر اساس قانون جدید، دانشجویانی که در دورۀ کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد چه پیوسته و چه ناپیوسته و همچنین دورههای دکتری عمومی یا تخصصی مشغول به تحصیل هستند، میتوانند در حین تحصیل برای شرکت در کنکور اقدام کنند. به استثنای آقایانی که وضعیت سربازیاشان مشخص نشده است.
به این نکته توجه کنید که بعد از کسب رتبۀ مطلوب در کنکور و پذیرش در دانشگاه، باید از دانشگاه سابق انصراف دهید و در دانشگاه موردنظرتان ثبت نام کنید. با وضع این قوانین تمامی افرادی که مایل به تحصیل هستند در هر دوره و شرایطی میتوانند در کنکور شرکت کنند و تعداد دفعات شرکت در کنکور برایشان نامحدود خواهد بود.

داوطلبانی که مایلند در کنکور سراسری شرکت کنند، به شرطی که وضعیت نظام وظیفهاشان مشخص باشد، چه دانشجوی در حال تحصیل باشند، چه دانشجوی انصرافی، چه در دورههای روازنه مشغول به تحصیل باشند، چه در آموزشگاههای غیرانتفاعی و آزاد هر چند بار که بخواهند مجاز هستند در کنکور شرکت کنند.
تعداد دفعات تلاش شما برای رسیدن به چیزی که میخواهید نامحدود است. تعداد دفعات مجاز به شرکت در کنکور سراسری بینهایت است و مانعی برای شما ایجاد نمیکند. پس کمر به همت ببندید و برای تغییر مسیر آیندهاتان گامی بردارید.
سوالات متداول
داوطلبان پسر چند سال مجاز به پشت کنکور ماندن هستند؟
این داوطلبان می توانند تا سن 20 سالگی پشت کنکور بمانند. اما بعد از گذشت دو سال، از نظر وضعیت نظام وظیفه با مشکل مواجه میشوند.
محدودیتی برای شرکت در کنکور سراسری برای دختران وجود دارد؟
خیر، هیچ محدودتی برای داوطلبان دختر به منظور شرکت در کنکور سراسری وجود ندارد.