Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

اهمیت خواب کنکوری ها | قسمت ۹ رادیو کنکور

اهمیت خواب کنکوری ها
زمان حدودی مطالعه : ۱۲ دقیقه ⏱

اهمیت خواب کنکوری ها- هیچ انسان موفقی با خواب شوخی نکرده ،

در این قسمت در مورد تنظیم خواب کنکوری ها و معضلات اولیه ی خواب برای مطالعه ی کنکور و روز کنکور بحث کردم .

پادکست اهمیت خواب پشت کنکوری ها

بی خوابی موجب بیش خوابی کنکور Insomnia

بی خوابی-اصولاً خلل در خواب برای مطالعه کنکور مشکلات بزرگی را برای داوطلبان کنکور درست کرده است که مشاوره کنکور باید در این باره بسیار محتاط عمل کند . تنش های روانی و اضطراب های ناشی از تصور قبول نشدن در کنکور برای یک داوطلب کنکور از عمده ی این موارد است که اختلالات عصبی و تبع آن جسمی نیز آشکار می گردد .

در لاتین خواب و استراحت هر دو Somnia خوانده می شود و اصطلاح پزشکی مرسوم امروز به کلمه ی معروف و عامیانه ی Insomnia به معنی بی خوابی اشاره دارد .

* البته به علت علاقه ی شدید و وافر من به سینما این کلمه را از نام فیلمی به کارگردانی کرستوفر نولان و با بازی دو ستاره ی محبوب آل پاچینو و مرحوم رابین ویلیامز در اینجا اشاره کردم .

همانطور که در مقاله ی رفع کسالت روزانه به اختلال خواب کنکوری ها اشاره کردم ، ذکر شد که ۳ فاز اختلال خواب داریم .

۱ – خواب زیاد

۲ – خواب کم

۳ – برخاستن زیاد از خواب

که به مفصل در مورد آن ها بحث شد و راهکار هایی ساده ارائه کردم .

جالب است که بچه ها با این که توجه شدیدی به زیاد خوابیدن دارند اصلاً توجهی به خواب ناآرام خود ندارند .

در اصل قضیه این عدم استراحت کافیست که شما را دچار اضطراب و خواب زیاد می کند و شما و مشاور کنکور شما اصلاً توجهی به این موضوع ندارید چون فقط متمرکز بر افزایش کمیت مطالعه ی خود دارید و هیچ اهمیتی در کیفیت مطالعه و میزان حجم آن قائل نیستید و تنها زمانی که پشت میز به کتاب نگاه می کنید را می خواهید به عنوان رفع وظیفه انجام داده باشید .

اما در اینجا به تحقیقات مشترک یک طراح معمار داخلی ایتالیایی و یک روانپزشک کانادایی اشاره می کنم که این تحقیقات توسط یکی از دانشجو های تخصص اعصاب در پایان نامه اش در امریکا ترکیب شده بود .

چکیده ی این مقاله بیانگر ارتباط معماری داخلی اتاق خواب و ارتباط آن با اعصاب و آرامش بود که توضیحی مختصر و راهکارهایی ساده جهت ارتفای سطح کیفی خواب داوطلبان کنکور اینجا ارائه می کنم .

هر داوطلب کنکور ممکن است در دوره ی مطالعات خود با اختلالات خواب روبرو شود و نتواند به هنگام شب به سادگی بخوابد یا در طی روز زیاد بخوابد .

طبق بررسی انبوهی از مصاحبه هایی که با داوطلبین کنکور داشتم در نهایت من به این نتیجه رسیدم که در واقع نداشتن خواب آرام موجب افزایش ساعات خواب شده و چرت های روزانه را طلب می کند .

بررسی نداشتن خواب آرام :

جالبه بدونید که بیشتر ساعاتی که خواب هستید در واقع بیدارید و هیچ استراحتی به مغز خود نمی دهید و فقط قسمت هوشیار مغزتون رو خاموش کردید .

این موضوع را خیلی قشنگ من برای یکی از همکاران که دبیر شیمی بود در یکی از اردو های کنکور تشریح کردم .

خب ما میدونیم کدوم بچه ها خیلی استرس دارند و کدام ندارند .

به همکارم گفتم شب وقتی اینا خوابند بیا بهت بگم منظورم از نخوابیدن در عین خواب چیه . . .

البته فیلم مستندش رو داریم می سازیم و اگر مثل مستند های قبلی چوب لای چرخمون نره ایشالا تابستون مستندش رو می بینید .

به یک نفر بگید چشماش رو ببنده و زیر پلک مردمک چشمش رو حرکت بده . . .

دقیقاً شماره حرکت مردمک را از روی پلک مشاهده می کنید .

دقت کنید و ببینید ، خودتون هم اینکار رو بکنید و بگید ببینند .

حالا حینی که خواب هستید در یک بازه ی دو الی سه ساعته با حرکت مردمک چشم مطالب مطالعه شده و یاد گرفته شده در حال تثبیت در مغز هستند .

به این مرحله از خواب در اصطلاح علمی REM می گویند که ما قرار نیست حالا وارد مباحث پیچیده ی علمی آن شویم .

اگر زمان REM و حرکت مردمک بیش از ۳ ساعت باشد یعنی شما در حقیقت همان تنش های روزانه را در حالت خواب به طور ناخودآگاه دارید و هیچ استراحت و آرامشی در خواب وجود ندارد .

من چند تا از دانش آموزان پر تنش و با اضطراب زیاد و چند تا از رلکس ها را نشان کردم .

ساعت حدود ۱۰ شب بود .

پلک همه رو به همکارم نشون دادم که داره حرکت می کنه در خواب .

ساعت ۲ شب ساعت گذاشتم و از خواب پریدم و همکارم رو هم بیدار کردم .

بردم بهش نشون دادم که اونایی که در بیداری رلکس هستند هیچ حرکتی در مردمک ندارند .

ولی حالا اونایی که اضطراب زیادی دارند چقدر حرکت مردمکشان از ساعات اولیه ی خواب نیز بیشتر شده .

این ساده ترین آزمایشی بود که می شد نشون بدم که علت تنش های روزانه چیست و خواب بد در واقع چیست .

شما هم می توانید این موضوع را به یکی از اعضای خانواده بسپارید تا در هنگام خواب در یک روز که شما نمی دانید این موضوع را بررسی کرده و بعد ها به شما گزارش دهند .

یادگیری کاربردی و بهترین روش مطالعه کنکور

* توجه کنید که اگر مثلاً امشب بگید اینکارو کنند ممکن است شما رفلکس مخالف داشته باشید و نتیجه درست نشود چون از موضوع آگاهی دارید .

ولی بگید یک روز که نمی دانید این کار را کنند تا نتیجه ی صحیح حاصل شود .

براساس یک تخمین معتبر ، از هر ده نفر در دنیا یک فرد به اختلالات خواب برای مدت زمان طولانی که بی خوابی مزمن نام دارد مبتلا می شود .

کم خوابی و نداشتن خواب آرام بیشتر در سنین بالا و همچنین در افراد پرتنش و پراسترس بروز می کند که داوطلبان کنکور از این جمله اند .

خوردن غذای زیاد برای شما داوطلب کنکور عزیز کلا که اصلاً خوب نیست ، اما لطفاً قبل خواب خیلی بیشتر حواس جمع باشه زیاد نخورید التماساً . . .

بروز مشکل برای خوابیدن ، بیشتر به دنبال بروز فشارهای عصبی و نگرانی های درسی شما شکل گرفته و شدید شده .

دوستانی که الکل و کافئین مصرف می کنند حواستون خیلی جمع باشه که نه تنها کمکی به مطالعه ی کنکور نمی کنید بلکه دارید با مصرف کافئین اضطراب خود را تشدید و با مصرف الکل زمینه های افسردگی را تشدید می کنید .

اگر فرد در طول روز فعالیت بدنی شدید انجام دهد و خیلی خسته شود ، این روند می تواند آنها را با مشکلات وحشتناکی مواجه نماید و دقیقاً فکر عموم که میگن برو کار کن خسته شو برگرد راحت بخواب کلاً نتیجه ی عکس میده . . .

فقط کافیه در طول روز با علاقه کاری رو که دوست دارید انجام بدید .

این علاقه کلاً موجب ایجاد آسایش و آرامش میشه و قسم میخورم که ۸۰ درصد به بالای مشکلاتی که من می بینم در فاز های خوابی ناشی از این عدم علاقه است که در طی روز برای کارهایی انرژی صرف می شود که آن ها را دوست نداریم .

به کرات دیدم ( خیلی زیاد ) که کسانی مشکل فاز خوابی داشته اند و اختلالات وحشتناکی در خواب دارند و علتش رو پیدا نمی کنند .

بعد از هیپنوتیزم و روانکاوی نتایج فوق العاده متحیر کننده ای را به دست می آوریم که حتی تصورش رو هم نمیشه کرد که اینقدر علاقه در زندگی اهمیت بخشه . . .

یک کیس به نام ( م . ب ) را مثال می زنم .

ایشان فارغ التحصیل مهندسی عمران از دانشگاه . . . با معدل بالای ۱۷ بودند و در یک کارخانه ی . . . سازی مسئول یک قسمت مهم بودند و در سن ۲۳ سالگی حدود ۳ ملیون حقوق دریافت می کردند که خب آرزوی خیلی هاست .

فوق العاده از بی خوابی رنج می بردند و از عدم توانایی برقراری ارتباط با جنس مخالف بسیار عذاب می کشیدند و در تشکیل خانواده و تصمیم برای ازدواج خیلی وحشت زده بودند .

دائم توهمات عجیب و شک های بی مورد داشتند و سردی عجیبی نسبت به موضوعات مهم داشتند .

اصولاً به چیزهایی خیلی بی اهمیت خیلی اهمیت می دادند و چیزهایی بسیار مهم را در نظر نمی گرفتند .

به علت ارزون بودن مترو هر روز با مترو به محل کار می رفتند و از ماشین شخصی استفاده نمی کردند .

ایشون پیش فخر مغز و اعصاب ایران پروفسور سمیعی هم رفته بودند و نتایج خوبی حاصل نشده بود و تنها راه حل نهایی هیپنوتیزم بود .

بعد حدود ۴ ماه نتایج مهمی که حاصل شد :

هیچ علاقه ای به رشته ی تحصیلی ام ندارم

هیچ علاقه ای به شغلم که هیچ ارتباطی با رشته ی تحصیلی ای که علاقه ای به آن هم ندارم اصلاً ندارم .

از محیط و محله ی زندگیم متنفرم .

از سوار شدن بر مترو تنفر دارم .

عاشق رانندگی هستم و وقتی توی تاکسی می شینم تا مسیر نزدیک ایستگاه مترو تا محل کارم رو بروم از جاده ها و اتوبان های خالی لذت می برم و حسرت می خورم چرا ماشینم رو نیاوردم که این موقع صبح در اینجا لذت ببرم از رانندگی . . .

از خرید کردن بعد ظهر حینی که به خونه در خستگی  میرم متنفرم  .

بعد از اثبات دقیق این نتایج ، پزشک مربوطه نتیجه گرفتند که ایشون باید این تنفر های روزانه را اصلاح کنند و به شغل مورد علاقه مشغول شوند .

و خیلی جالب بود .

با ترک کارخانه یک مغازه ی کامپیوتری باز می کنند در یک محله ی خلوت مرکز شهر تهران که همه برای خرید وسایل کامپیوتری به مرکز شهر می روند و معمولاً در محل زندگی خرید نمی کنند .

محل زندگی را که صاحب آن در حاشیه ی تهران بودند اجاره داده و به محل جدیدی نزدیک محل کار جدید می آیند و خانه ای اجاره می کنند .

در دوره ی علمی کاربردی برای مدیریت بازرگانی ثبت نام می کنند .

با سوپر مارکت نزدیک محل زندگی که سرویس رایگان داشته آشنا می شود و خرید ها را همیشه تلفنی می کرده و دم درب منزل تحویل می گرفته .

به جای سوار شدن بر مترو و وسایل نقلیه ی عمومی که برایش آزار دهنده بود سراغ موتور سیکلت میره و کارهای نزدیکش را با موتور و کارهای دورش را با ماشین انجام می داده .

در خاطرات پزشک معالج این یک معجزه در پزشکی بود که ایشون با مصرف دارو های اعصاب در طی روز به مدت ۳ سال هیچ بهبودی حاصل نکردند و در ۸ ماه درجه ی بهبودی ایشون به حدی رسید که تصمیم به تشکیل خانواده گرفتند .

شناخت استرس کنکور | قسمت 1 رادیو کنکور

بهترین روش برای خوابیدن :

مطمئن شوید که محل خواب شما راحت است و اتاقی که در آن به سر می برید کاملاً تاریک شده باشد ، زیرا ترشح هورمون ملاتونین فقط در تاریکی رخ می دهد .

این محرک ها می توانند مثل کافئین ، نیکوتین و الکل باشند .

البته ذکر کنم عاملی مثل استرس ناشی از قبول نشدن در کنکور چیزی نیست که به راحتی از شما دور شود و شما خیلی به آن عادت کرده اید .

قرص های خواب می توانند در کوتاه مدت مورد استفاده قرار گیرند و به صورت موقت عارضه کم خوابی را در شما درمان کنند .

* البته به هیچ عنوان بدون تجویز پزشک نباید سمت هیچ داروی خواب آوری رفت .

عوامل ذکر شده می توانند تأثیرات فراوانی در خوابیدن و رفع اختلالات خواب بر جای بگذارند ، ولی متخصصان بر این باورند که معماری درونی اتاق خواب و نحوه چیدمان وسایل در آن می تواند بیشترین تأثیر را در این زمینه بر جای بگذارد .

اتاق خواب به هم ریخته و نامرتب می تواند تا دو برابر احتمال بروز بی خوابی را نسبت به اتاق خواب های تمیز و اصولی بالا ببرد .

طراحی اتاق خواب :

نوع معماری یک اتاق خواب و موقعیت قرار گرفتن آن در ساختمان و چیدمان صحیح وسایل در نحوه خواب افراد تأثیر مستقیم برجای می گذارد .

نحوه ی قرار گرفتن تختخواب در یک اتاق خواب ، مهمترین مسئله ای است که باید به آن توجه کرد .

به کاربردن اشیاء و لوازم اضافی در یک اتاق خواب می تواند تأثیرات منفی زیادی بر جای بگذارد .

در چینش وسایل اتاق خواب می توان به موارد ذیل اشاره کرد :

سوکت تلفن یا برق می تواند در نحوه قرار گرفتن تختخواب در اتاق مؤثر باشد .

افراد معمولا سعی می کنند تخت خود را در کنجی  از اتاق قرار دهند که تلفن به آن نزدیک باشد و یا به آسانی بتوانند تلویزیون ببینند .

به هیچ وجه تخت روبروی درب ورودی اتاق قرار نگیرد ، کمی از آسایش خواب سر این موضوع کاسته می شود .

• داشتن یک خواب آسوده آرزوی همه ماست .

اما گاهی مواقع این آرزو در حد رویا باقی می ماند و ما را در حسرت یک دقیقه اش باقی می گذارد .

بی خوابی در افراد به شکل های گوناگو بروز می کند :

* در واقع اشاره ای به همان فاز های خواب باید داشت .

دسته ای وقتی که به رختخواب می روند ، نمی توانند بخوابند و در ابتدای خواب رفتن مشکل دارند .

عده ای هستند که اوایل شب خوب می خوابند ، سپس به هر دلیلی از خواب بیدار می شوند یا اینکه نیمه شب به هر دلیلی از رختخواب بیرون می آیند و دوباره به خواب نمی روند .

گروهی شب بیداری ندارند ، ولیکن صبح خیلی زود از خواب بر می خیزند .

چگونه بی خوابی را درمان کنیم ؟

بی خوابی مثل هر بیماری دیگری بی دلیل نیست .

بنابراین اگر علت را پیدا کرده و درمان کنیم ، مشکل ساده تر حل خواهد شد .

طبیعتاً هم علل بی خوابی شما اضطراب ناشی از کنکور است .

گاهی تنها کافی است تغییرات کوچکی در روش و عادت های شبانه افراد اعمال شود ، و این به خودی خود بیخوابی را برطرف می کند .

چندین نکته در جهت بهبودی خواب به شرح زیر است :

۱ – سعی کنید هر روز ، حتی روزهای پایان هفته هم در یک زمان معین به رختخواب بروید و در یک زمان معین از خواب بلند شوید .

حتی اگر خواب کافی نداشته اید ، چنین امری باعث می شود که بدن شما به یک برنامه معین عادت کند و همین روش آرام آرام سبب بهبودی در سیکل خواب شما خواهد شد .

۲ – قبل از رفتن به رختخواب یک حمام گرم بگیرید و حدود ۱۵ دقیقه کتاب بخوانید و سپس به رختخواب بروید .

این کار را مرتب تکرار کنید . این روش به خواب شما کمک می کند .

۳ – از رختخواب فقط برای خوابیدن استفاده کنید نه برای خوابیدن و تست زدن .

هنگامی که برای خواب به بستر می روید ، از تلفن کردن ، نگاه کردن به تلویزیون ، خوردن نوشابه ، غذا یا میوه در رختخواب پرهیز کنید و از رختخواب فقط برای خوابیدن استفاده کنید .

۴ – اتاق خواب باید تاریک و بی سر و صدا باشد .

اگر چنانچه سرو صدای اطراف مزاحم خواب شماست ، با کاربرد Plugs Ear یا روشن کردن Fan از صدا ی مزاحم پیشگیری کنید .

اگر در روز به بستر می روید با پرده یا کرکره های تاریک ، اطاق خواب را تاریک کنید تا خواب مفیدی داشته باشید .

۵ – گاهی تمام تلاش خودرا می کنید و هنوز هم نیم ساعت پس از رفتن به رختخواب هنوز نمی توانید بخوابید .

از رختخواب بلند شوید و به اتاق دیگری بروید .

حدود ۲۰ دقیقه بعد به رختخواب برگردید .

اگر باز هم پس از ۳۰ دقیقه نتوانستید به خواب بروید ، دوباره این کار را تکرار کنید تا بالاخره به خواب بروید .

این پنج تکنیک در آغاز مشکل به نظر می آیند ولی پس از مدت زمان کوتاهی که تکرار شود ، سیکل خواب شما تنظیم می گردد و سپس بدون هیچ دردسری به راحتی می خوابید .

 آیا داروهای خواب آور کمک می کنند ؟

توجه و اهمیت به خود در کنکور

داروهای خواب آور می توانند به بعضی افراد تحت نظر پزشک برای خوابیدن راحت کمک کنند .

اما استفاده از داروهای خواب آور بی خوابی را درمان نمی کنند و بالعکس استفاده از آنها برای مدت طولانی خود سبب بی خوابی و اعتیاد نیز می شود .

شاید خود شما تجربه کرده باشید یا دوستان و آشنایان دفعات زیادی به شما گفته باشند که در ابتدای مصرف هر داروی خواب آوری مدتی کوتاه دارو موثر است ، سپس دیگر اثری بر روی بهبود خواب ندارد .

دوم آنکه بکارگیری داروهای خواب آور در بعضی موارد و در مورد افرادی با بیماری های ویژه، بسیار خطرناک است و نباید مصرف شود .

* مانند نبتلایات به نارکولپسی و صرع مزمن و کسانی که والپرات سدیم خونشان کم است .

بنابراین از دوستان خود داروی خواب آور نگیرید .

اگر چنانچه می خواهید از داروهای خواب آور استفاده کنید حتما با پزشک خود مشورت کنید .

تاکید می کنم که مصرف داروهای خواب آور در سالمندان بسیار خطرناک است و باید با بررسی و احتیاط تمام به کار برده شود .

حالا شما که جوونی و کنکور داری شاید دکتر بهت داده یه مدت بخوری آروم شی ، ندی به مامان بزرگ و بابا بزرگ یه وقت خدایی نکرده زبونم لال اتفاق ناگواری بیفته .

چون این دارو ها معمولاً سیستم اعصاب مرکزی CNS را هدف می گیرند و ممکن است در افراد سالمند اثرات جانبی خطرنام بگذارد .

نکاتی چند هست که اگر مراعات کنیم در خواب ما بسیار موثر خواهد بود ، بدون اینکه احتیاج به دارو داشته باشیم :

۱ – پرهیز یا کاستن از مصرف بعضی از مواد مانند ، خوراکی های حاوی کافئین از قبیل قهوه ، چای ، نوشابه کوکا ، شکلات ، بعضی از داروها مانند داروهای ضد سرماخوردگی ، پرهیز از مصرف سیگار و تنباکو به خواب خوب کمک می کند .

۲ – ورزش برای هر بیماری از جمله بیخوابی تاثیر به سزایی دارد .

بنابراین داشتن فعالیت فیزیکی در طول روز بسیار خوب است و لیکن از ورزش چند ساعتی قبل از رفتن به بستر خودداری کنید .

چون ترشح آدرنالین و هورمون های افزاینده ی قند خون و شدت کاهش بازجذب انتقال دهنده های عصبی و ضربان بالا موجب بی خوابی می شود .

۳ – با اضطراب و نگرانی و ناراحتی هر گز به رختخواب نروید .

گاهی بهتر است ساعتی وقت بگذارید تا آنچه که شما را نگران و مضطرب می کند بر روی کاغذ بنویسید و در مورد راه حل آن بیندیشید . سپس آن را کنار بگذارید و به بالین بروید .

۴ – گاهی بهتر است قبل از رفتن به بستر یک خوراکی ساده و سبک بخورید ، مانند یک لیوان کوچک شیر گرم یا بیسکویت کوچک ، و لیکن باید بسیار سبک ، ساده و کم باشد .

۵ – اگر در شب خواب خوبی ندارید از خوابیدن در روز ، به ویژه نیمروز پرهیز کنید .

خواب کافی و راحت ، یکی از پایه های اصلی سلامتی است .

۶ – حد اقل بین شام و خواب دو ساعت فاصله وجود داشته باشد تا در حین خواب اندام های گوارشی فعالیتی نداشته باشند .

در طول خواب بدن استراحت می کند . انرژی از دست رفته بدست می آید و بدن بار دیگر برای فعالیت جسمی و فکری آماده می شود .

خواب برای کنکور-یکی از داوطلبان کنکور می گفت :

چرا توجه به خواب برای تحصیل و درس خواندن اهمیت دارد ؟

خواب نه تنها کنکور بلکه روی همه چی زندگی تاثیری عمیق داره .

تمرکز  و هشیاری خواب برای کنکور

خواب بر تمرکز ، هشیاری ، خستگی ، خلق و خو ، روحیه ، حافظه ، سلامتی جسم ، نظم ، اراده ، آرامش و حتی ظاهر آدم تاثیر داره .

همه اینا در حالتیه که ۶۴ در صد داوطلبان کنکور ، دچار خواب آلودگی و چرت مکرر روزانه می شن ؛ ۳۴ در صد داوطلبان کنکور ، دچار کابوس و رویا های وحشتناک می شن ؛ ۸۴ درصد داوطلبان کنکور ، خواب ان منظم دارند و قریب به اتفاق داوطلبان کنکور و والدینشون از منافع خواب آگاهی ندارند . خواب در بعضی اوقات ، مانع جدی برای درس خوندن می شه .

خیلی از داوطلبان کنکور که بهم مراجعه می کنند از مشکلات و کمبود خواب می نالند . واسه همین وقت گذاشتن برای رفع مسئله ی خواب امری ضروریه برای کنکور .

یکی دیگر از داوطلبان کنکور می گفت :

شب ها بد می خوابم . چه کنم ؟

اگر بد خوابیت به گونه ایه که شب یدفعه از بیدار می شی ، این مشکل برای اضافه وزن و مشکل گوارشیه .

اگر شب ها سخت می خوابی و به زور خوابت می بره ، این برای استرس و اضطربه .

اگر صبح زود بیدار می شی و دیگه خوابت نمی بره ، این نوع ، ممکنه برای بیمار های جسمی مثل مشکل کلیوی ، گوارشی ، ناراحتی قلبی و . . . باشه .

در حالت کلی هر چی هست باید برای درمانش اقدام کنی .

نظر داوطلبی دیگر درباره خواب برای کنکور

یکی دیگر از داوطلبان کنکور می گفت :

نزدیک زمان خواب ، خواندن چه دروسی برای کنکور مفیده ؟

زمان خواب و پایان مطالعهی کنکور ، نبادی هم مرز باشند .

همیشه باید بین این دو فاصله باشه .

آخر مطالعه سعی جای اینکه مطالب جدید بخونی ، مطالب روزانتو مرور کنی .

در برنامه ریزی مشکل داری؟

برای 1 جلسه رایگان تلفنی برای آشنایی با دوره برنامه ریزی و چیزهایی که مشاورها نمیگن فرم رو پر کن